El 2010 Costa Rica va començar a estudiar com donar resposta a l'impacte mediambiental i social provocat per la ràpida expansió del sector de la pinya. El país va establir llavors la Plataforma Nacional de Producció i Comerç Responsable de Pinya a Costa Rica, dissenyada per articular i promoure el diàleg entre tots els actors vinculats a la producció i comerç d'aquesta fruita.
Aquest grup va articular un Pla d'Acció per a l'enfortiment de la producció i comerç responsable de pinya al país. Aquest Pla compta a més amb el més alt nivell de reconeixement ja que recentment el president de Costa Rica, Luis Guillermo Solís, va fer l'anunci oficial amb la signatura d'un decret.
Costa Rica s'ha convertit així en el primer país a concebre i adoptar una resposta nacional d'aquesta envergadura i ara està marcant el camí a seguir per altres que ja preparen plans similars.
Els canvis necessaris només seran reals i duradors quan més països desenvolupin respostes nacionals similars a la de Costa Rica per solucionar els greus problemes de la producció agrícola. Aquest esforç situarà als petits agricultors en una millor posició per expressar les seves preocupacions, compartir els seus coneixements i obtenir el suport que necessiten.
OPINIÓ
Molts països haurien de prendre exemple del que està fent Costa Rica. Si realment volem complir els objectius que té el desenvolupament sostenible i volem fer front al canvi climàtic, hem de fer possible que els esforços de millorar els problemes socials i mediambientals, com és ara l'exemple costa-riqueny, sigui una pauta a seguir o més bé una norma per a la producció agrícola mundial.
Un grup de treballadors recull pinyes en un cultiu a Costa Rica. |
Font: elpaís.com
Data: 29/03/2016
ENLLAÇ A LA NOTÍCIA