La investigació posa més pressió sobre l'Administració catalana, que s'ha situat del costat d'Iberpotash en els últims anys i ha considerat els seus plans d'inversió a Súria i Sallent. Les mines de Súria i Sallent i les ingents muntanyes de residus salins que han crescut en els seus exteriors han estat durant temps sota sospita de ser les causants de l'alta salinització que pateixen les aigües del riu Llobregat. La seva magnitud, una deficient impermeabilització i l'estat de la canalització que recull les salmorres haurien acabat provocant que els residus es filtressin a terra, arribessin al subsòl i, com denuncien veïns, inhabilitat antigues fonts que es reparteixen per la zona.
La Comissió Europea haurà de decidir si la Generalitat i Iberpotash estan prenent les mesures necessàries per resoldre els problemes mediambientals vinculats a la mineria del Bages.
Després de la segona carta d'emplaçament i la resposta per part de les administracions estatal i autonòmica, l'executiu comunitari ha de decidir si arxiva el cas o opta per un dictamen motivat, que seria l'última opció per resoldre l'incompliment de la directiva comunitària. A partir d'aquí ja s'entraria en la via contenciosa: el Tribunal de Luxemburg decidiria si s'imposa multa o tanca el cas sense conseqüències.
La meva opinió respecte aquesta notícia, és que Iberpotash hauria de tenir més cura de les seves accions, ja que si no fa un canvi, Catalunya pot perdre més d'un inversor d'aquest àmbit. S'ha de jugar net i intentar mirar per un futur on hi puguin viure els nostres successors i mirar de contaminar els menys possible dins del que és inevitable.
Instalacions de les mines de potassa de Iberpotash a SallentFont: elpais.com publicat el 05/10/2015 |
No hay comentarios:
Publicar un comentario