El 1986 es van obrir les dues primeres botigues de Comerç Just al nostre país a Donostia-Sant Sebastià i a Còrdova. Des d'aquest moment fins ara el Comerç Just ha experimentat un gran desenvolupament; D'una banda, a les botigues de Comerç Just (que ara també són online) s'han sumat establiments de productes ecològics, supermercats, grans superfícies, hosteleria i diverses empreses que distribueixen productes de Comerç Just, però d'altra banda, el Comerç just està cada vegada més present a través de campanyes de mobilització i denúncia, d'incidència política, iniciatives en centres educatius, etc.
Tant les dues botigues com aquestes experiències prèvies sorgeixen de grups de persones i organitzacions que coneixen el tracte injust que reben els agricultors o artesans d'Amèrica Llatina, Àfrica o Àsia, i les dures condicions de treball que suporten a l'hora de produir articles.
Més endavant, especialment en els anys 90 es van anar constituint gran part de les actuals organitzacions de Comerç Just i en la dècada dels 90 hi va haver una expansió del Comerç Just al nostre país. Al llarg d'aquests anys es van anar obrint botigues arreu del territori.
També en aquesta dècada, aquells primers mercats i botigues d'artesania es transformen en iniciatives de Comerç Just pròpiament dites. A partir de l'any 2000 comença l'expansió del Comerç Just en altres espais. El 2005 es va fundar Fairtrade Espanya i a partir de la seva fundació, els productes de Comerç Just certificats per Fairtrade comencen la seva expansió per empreses i grans cadenes de distribució i hostaleria, cosa que ha afavorit l'augment de la facturació de Comerç Just.
Paral·lelament al desenvolupament de les botigues, i especialment durant els anys 90 i 2000 les organitzacions realitzen una importantíssima tasca de sensibilització i difusió del Comerç Just; D'una banda, es desenvolupen campanyes i accions en centres educatius adreçats a estudiants de tots els nivells i d'altra banda diverses organitzacions van començar a desenvolupar campanyes a través de mitjans de comunicació i estratègies de més abast.
L'objectiu final del Comerç Just és canviar les regles del comerç internacional de manera que aquestes es basin en la justícia, especialment per als principals països productors. Per aquest motiu la incidència política sigui una de les línies fonamentals d'acció del moviment del Comerç Just.
OPINIÓ:
Avui, després d'aquestes tres dècades de treball, el moviment del Comerç Just continua treballant per combatre unes realitats injustes que encara persisteixen, ja que segons informes del PNUD la pobresa continua afectant a mil milions de persones i la desigualtat ha augmentat. Gràcies a les organitzacions que formen la Coordinadora Estatal de Comerç Just, encara queda esperança ja que treballen conjuntament per enfortir el moviment del Comerç Just. Amb la col·laboració de tots podem millorar les condicions del Comerç Just, AJUDA'NS!
Logotip emprat per l'aniversari dels 30 anys de Comerç Just a Espanya. |
Font: comerciojusto.org
Data: 01/02/2016
ENLLAÇ A LA NOTÍCIA
Íker, et proposo reflexionar a partir de la qüestió següent: creus que el comerç just a Espanya té un bon pronòstic de futur, o seguirà essent una ínfima part del comerç general???
ResponderEliminar