RESUM
Perú i Bolívia lliuren una batalla. Els exèrcits de camperols de tots dos països lluiten pel liderat mundial de la producció i exportació del "gra d'or": la quinoa, o quinoa, l'aliment que en l'última dècada s'ha posat en boca de tot el planeta, a causa de les seves bondats nutricionals.
els agricultors peruans, que van ampliar la seva producció (1 119,3%) i les seves exportacions (1 96,6%) entre 2013 i 2014. Aquest increment va permetre al Perú convertir-se en el major productor i venedor de quinoa al món, deixant a Bolívia, que per anys va encapçalar la llista, en el segon lloc. Fa 10 anys, segons l'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), el Perú tot just produïa el 6% de la quinoa que es venia al món, mentre que Bolívia acaparava més del 90% del mercat.
Fins als anys setanta del segle passat, el gra era gairebé desconegut fora de la regió andina. No obstant això, des de fa més de dues dècades la demanda de quinoa es va catapultar al món occidental famolenc de menjar saludable i orgànica. Va ser just el 2013 quan es va celebrar l'Any Internacional de la Quinoa i Nacions Unides va classificar a aquest producte com un cultiu estratègic per a la seguretat alimentària. Des de llavors, els preus s'han disparat.
Els experts consideren que la diferència en els preus va jugar un paper clau en la caiguda que ha patit Bolívia. En 2013, una tona valia gairebé el mateix en els dos països; rondava els 4.200 dòlars. Però en 2014, l'alta demanda en el mercat va provocar una pujada en el cost del producte entre les dues nacions.
L'expectativa del representant del gremi bolivià és que el preu es mantingui estable durant 2016, a l'espera d'una competència més fèrria pel mercat en els propers anys, ja que més de 50 països han començat a conrear l'aliment. La FAO sosté que al final d'aquesta dècada les exportacions de quinoa arribaran les 100.000 tones, més del doble del que es va comercialitzar el 2013.
OPINIÓ
Al cap i a la fi, tot comerç en aquest món, és una competència. Per circumstàncies diverses, el Perú és ara el país capdavanter en quant a l'exportació i la producció de quinoa, però qui sap el que pot passar en un futur. L'únic que espero es que no es sobrepassin els nivells ètics i morals per a aconseguir ser el pioner i que abans que per un benefici econòmic, es miri per un benestar social.
Assecat de quinoa en una fàbrica a El Alto (Bolívia). |
Font: elpaís.com
Data: 03/04/2016
ENLLAÇ A LA NOTÍCIA
No hay comentarios:
Publicar un comentario