RESUM
Des de
fa tres anys, les oliveres de la província italiana de Lecce, a la regió de
Pulla, s'assequen i moren. El motiu és un bacteri mai vist abans a Europa.
Comencen eixugant-se les fulles, a continuació les branques i finalment tot
l'arbre es marceix i mor. Els que més pateixen són les oliveres centenàries. Ja
en 2014 les autoritats el van qualificar com una epidèmia i hi ha prop d'un
milió d'oliveres afectats. amb els jornals g
L'assumpte
és d'extrema gravetat perquè aquesta regió del sud d'Itàlia és la primera
productora d'oli d'oliva d'un país que, al seu torn, produeix al voltant del
20% del que consumeix a tot el món. Itàlia és el segon productor mundial d'oli
d'oliva, només per darrere d'Espanya i es suma el perill que el brot pogués
afectar altres plantacions.
El 2013, tècnics agrícoles van trobar el bacteri Xylella
fastidiosa en les oliveres de Pulla, però no hi havia evidència científica que
fos la culpable. El risc que l'epidèmia s'estengués va atemorir les autoritats
europees, que van destinar un fons de 13 milions d'euros per investigar les
causes de la malaltia i donar-li solució. El primer pas va ser ordenar
sacrificis massius d'arbres afectats pel brot i, a continuació, iniciar les
investigacions per determinar la causa del problema.
Després de dos anys d'estudi, finalment van trobar la causa de la
mort massiva de les oliveres: es tractava del cep CoDiRo del bacteri Xylella
fastidiosa, un bacteri mai abans trobat a Europa i conegut a Amèrica del Nord i
Sud-amèrica.
Els investigadors van arribar a aquesta conclusió després de
comprovar que les plantes d'olivera sotmeses a la inoculació artificial
d'aquest bacteri en hivernacle van mostrar els mateixos símptomes que els
arbres que estaven plantats al camp. El problema, però, no acaba aquí, ja que
els experts asseguren que "el risc continua, no es redueix, però augmenta
el coneixement sobre el problema". A partir d'ara, cal "seguir
estudiant per buscar solucions"
Les investigacions per trobar una solució a aquest problema
continuaran durant altres deu anys. Encara que estigui localitzada la causa,
ara cal trobar una solució i això és el que esperen els agricultors i
productors d'oli d'oliva, que encara no s'han recuperat del malson de 2014.
Des de
fa tres anys, les oliveres de la província italiana de Lecce, a la regió de
Pulla, s'assequen i moren. El motiu és un bacteri mai vist abans a Europa.
Comencen eixugant-se les fulles, a continuació les branques i finalment tot
l'arbre es marceix i mor. Els que més pateixen són les oliveres centenàries. Ja
en 2014 les autoritats el van qualificar com una epidèmia i hi ha prop d'un
milió d'oliveres afectats. amb els jornals g
L'assumpte
és d'extrema gravetat perquè aquesta regió del sud d'Itàlia és la primera
productora d'oli d'oliva d'un país que, al seu torn, produeix al voltant del
20% del que consumeix a tot el món. Itàlia és el segon productor mundial d'oli
d'oliva, només per darrere d'Espanya i es suma el perill que el brot pogués
afectar altres plantacions.
El 2013, tècnics agrícoles van trobar el bacteri Xylella
fastidiosa en les oliveres de Pulla, però no hi havia evidència científica que
fos la culpable. El risc que l'epidèmia s'estengués va atemorir les autoritats
europees, que van destinar un fons de 13 milions d'euros per investigar les
causes de la malaltia i donar-li solució. El primer pas va ser ordenar
sacrificis massius d'arbres afectats pel brot i, a continuació, iniciar les
investigacions per determinar la causa del problema.
Després de dos anys d'estudi, finalment van trobar la causa de la
mort massiva de les oliveres: es tractava del cep CoDiRo del bacteri Xylella
fastidiosa, un bacteri mai abans trobat a Europa i conegut a Amèrica del Nord i
Sud-amèrica.
Els investigadors van arribar a aquesta conclusió després de
comprovar que les plantes d'olivera sotmeses a la inoculació artificial
d'aquest bacteri en hivernacle van mostrar els mateixos símptomes que els
arbres que estaven plantats al camp. El problema, però, no acaba aquí, ja que
els experts asseguren que "el risc continua, no es redueix, però augmenta
el coneixement sobre el problema". A partir d'ara, cal "seguir
estudiant per buscar solucions"
Les investigacions per trobar una solució a aquest problema
continuaran durant altres deu anys. Encara que estigui localitzada la causa,
ara cal trobar una solució i això és el que esperen els agricultors i
productors d'oli d'oliva, que encara no s'han recuperat del malson de 2014.
OPINIÓ
La plagues i les epidèmies
d'aquesta mena són, com molt bé ens diu la notícia, un malson per a qui les
pateix. Una gran majòria d'agricultors viuen només de les seves terres i són la
seva única forma de fer arribar diners a casa. És per això que el fet de tenir
mala sort en una collita, ja sigui per unes condicions climàtiques
inadequades o com en aquest cas per plagues, pot portar a una fallida del seu
negoci i per conseqüent, dificultats per a poder mantenir la seva vida i la de
la seva família.
La plagues i les epidèmies
d'aquesta mena són, com molt bé ens diu la notícia, un malson per a qui les
pateix. Una gran majòria d'agricultors viuen només de les seves terres i són la
seva única forma de fer arribar diners a casa. És per això que el fet de tenir
mala sort en una collita, ja sigui per unes condicions climàtiques
inadequades o com en aquest cas per plagues, pot portar a una fallida del seu
negoci i per conseqüent, dificultats per a poder mantenir la seva vida i la de
la seva família.
Una de les oliveres d'un camp del sud de Itàlia, devastada per la bactèria. |
Font: elpaís.com
Data: 13/04/2016
ENLLAÇ A LA NOTÍCIA
Íker, havent llegit el blog, et proposo reflexionar sobre les fortaleses i debilitats de l'agricultura en el món actual.
ResponderEliminar